Az én angol konyhám - Marhahúsos tészta - stir fry



Ha maradt egy kis hús a hétvégi sült marhából, készíthetünk belőle egy finom pirított tésztát - azaz kínai stir fryt (ejtsd sztör fráj). A stir frying tulajdonképpen egy Kínából származó főzési technika, mely a forró, szinte sistergő serpenyőben, wokban  gyorsan , rázogatva történő sütést jelenti. Stir frynak pedig az ilyen módon készített ételeket nevezik. Összetevőiktől függően 1 millió félét készülhet belőle.

Ennek a technikának köszönhetően az ételek gyorsan elkészíthetőek, illetve a gyors elkészítésnek köszönhetően tápanyagtartalmúk magasabb mint a hagyományos hosszú főzési idő alatt készített ételeké.
Az eredeti receptek illetve az éttermek wokot használnak, de otthonra tökéletesen megfelelő egy hétköznapi, nagyobb, magasabb peremű serpenyő is. Persze ha szeretnél egy kicsit autentikusabb lenni, izgalmasabban főzni, ha szereted az ilyen típusú ételeket, ha szeretnéd lenyűgözni a családot miközben forgatod, pörgeted az ételt benne, mindenképpen érdemes beszerezni egy wokot. 

 Én most az elkészítés legegyszerū fajtáját választottam, még a zöldségekhez is bolti zöldségkeveréket választottam. Használhatsz igazából bármilyet,  ma én kínait vettem. Keress olyat amiben olyan zöldségek vannak, amit szerettek.
Ez egyébként nem csak marhahúsból, de bármilyen maradék sült húsból elkészíthetõ.



Hozzávalók:
  • maradék sült hús kb. fél centi vastag csíkokra vágva
  • 1 zacskó bolti konyhakész zöldségkeverék
  • 2 ek olaj
  • szójaszósz
  • só, bors
  • kínai tészta (általában ki van porciózva a csomagon belül - használj személyenként egy-egy adagot) 
  • használhatsz még kínai 5 fűszerkeveréket, vagy wok fűszerkeveréket

  • Készítsd el a tésztát ahogy azt a csomagoláson látod.
  • Forrósítsd fel a serpenyőt, tedd bele az olajat,  majd add hozzá a felcsíkozott maradék sült hús.



  • Pirítsd néhány percig amíg a hús teljesen átforrósodik, majd add hozzá a zöldségkeveréket és pirítsd tovább, amíg a zöldségeket is ropogósra, pirulnak.


  • Kevergesd, rázogasd folyamatosan, közben szórj rá egy teáskanál fűszerkeveréket és négy öt teáskanál szójaszószt. 
  • Ízesítheted egy pici sóval, de vigyázz mert a szójaszósz maga is sós. Szórd meg frissen őrölt fekete borssal. 
  • Vigyázz, csak néhány percig kell pirítanod, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.
  • Végül keverd a zöldségekhez a kifőzött tésztát, rázogasd pirítsd még néhány pillanatig és már tálalhatod is. 



Készítsd mellé a szójaszószt, hát ha valaki szeretné még egy kicsit ízesíteni.










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc