Az én angol konyhám - Indiai csirke - Tikka masala


A chicken tikka masala, mivel gyorsan és könnyen elkészíthető, olcsó és finom étel, az egyik  legnépszerűbb indiai curry típusú étel napjainkban, nem csak Angliában, de szerte a világban. Nevével ellentétben nem indiai étel, hanem brit. 
A étel, több forrás szerint is Glasgowban, egy indiai étteremben született, amikor egy bangladesi shéf, miután az egyik vendég reklamált, hogy túl száraz a curryje, átalakította a receptet. Egy másik történet szerint valószínűleg egy birminghami étterem szakácsától származik, aki véletlenül túl sok tandori csirkedarabot sütött, és hogy ne menjen kárba, készített hozzá egy mártást, amibe belekeverve öntudatlanul ugyan, de egy új ételt indított, bátran mondhatjuk világhódító útjára. 
Itt a recept, amit talán már megint tovább tartott leírni, mint elkészíteni. 

Csirkés tikka masala

Hozzávalók:

1 kg csirkecomb, amiből kb. 700 gramm csont- és bőr nélküli csirkecombhús marad - amit kb. 2-3 centis kockákra vágunk (ha valaki szeretné, természetesen csirkemellből is készítheti)
1,5 teáskanál só
3 evőkanál citromlé
1 evőkanál friss reszelt gyömbér
2 fokhagymagerezd összetörve
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál paprika piros őrölt
1/2 teáskanál chilipor - ha valaki szereti az erőset mehet bele egy egész teáskanálnyi
6 evőkanál tejszín - több receptben joghurtot használnak... próbáld ki neked melyik változat a jobb
1 teáskanál Garam masala (ne ijedjetek meg tőle, Lidl Tesco... nagyobb áruházakban mindenhol kapható)
3 evőkanál napraforgó olaj

A mártáshoz:
4 evőkanál napraforgóolaj
140 gramm hagyma, apróra kockázva
1 evőkanál aprított koriander
1/2 teáskanálnyi kurkuma
Fél-egy teáskanál chili por
2 teáskanálnyi őrölt fűszerpaprika
4 evőkanálnyi joghurt
2 közepes paradicsom hámozva és apróra kockázva
350 ml csirkeleves - készülhet leveskockából esetleg vegetából
¼ teáskanál só
2 teáskanál Garam masala
4 teáskanál frissen aprított koriander levél

Elkészítés:
  • Először a csirkét fogjuk bepácolni.  
Tegyük a kicsontozott, bőr nélküli, felkockázott,  csirkecombhúst egy tálba, sózzuk meg, keverjük össze a citromlével, hagyjuk pihenni néhány percet, majd adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát, köményt, paprikát, chiliport, tejszínt és a Garam masalat. Jól keverjük össze, hogy a fűszerek mindenhol érjék a  csirkehúst. Takarjuk le egy fóliával, és  tegyük be a hűtőszekrénybe legalább 6 órára,  de a legjobb, ha egy egész éjszakára. 

 



A mártás elkészítése:
  •  Egy felforrósított széles, nagyobb főzőedénybe, vagy lábasba, tegyük bele a négy evőkanálnyi olajat, tegyük hozzá a vöröshagymát, pirítsuk meg , majd fedő alatt pároljuk 5-6 percig.
  • A fedőt levéve adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát, néhány percig pirítjuk együtt őket. 
  • Adjuk hozzá a koriandert, a chiliport, a paprikát,  a garam masalát, keverjük át és 1-2 percig pirítsuk együtt. Az illata mesés lesz!
  • Adjuk hozzá a joghurtot, keverjük át ismét és hagyjuk szépen összeforrni.
  • Néhány perc múlva adjuk hozzá a paradicsomokat, süssük együtt 3-4 percig. Használhatunk konzerv hámozott paradicsomot is, ebből kb fél doboznyi kell.
  • Adjuk hozzá a csirkelevest, és forraljuk fel. 
  • Takarjuk le fedővel, vegyük lejjebb a hőmérsékletet és fűzzük össze szépen lassan kb. 15-20 perc alatt.
  • Ízesítsük saját ízlésünk szerint sóval, chilivel, vagy ha nem találjuk elég indiainak, akkor egy pici Garam masalával
  • Én szeretem ha egy kicsit simább a mártás, ezért a botmixerrel egy picit összetöröm. Nem teljesem, csak éppen egy picit. Ha valaki a teljes sima mártást jobban kedveli, törje össze teljesen.


Ha a mártás készen van, fedjük le, tartsuk melegen:.

Jöhet a csirke:



A húst többféle módon is elkészíthetjük. Van aki azt ajánlja, hogy nyársra vagy hurkapálcára húzva a csirkecomb kockákat, az előkészített olajjal picit át kenve, a grillen mindkét oldalukat megsütve rakjuk majd bele a mártásba. Ilyenkor biztosan egy + finom ízt ad maga a grillsütőn való elkészítés, különösen ha fatüzelésű a grillünk.



Ha éppen nincs kedvünk a kertben grillezni tegyük a húst egyszerűen egy sütőpapírral leterített grillrácsra a tűzhely sütőjébe 200-220 fokra. Az a lényeg, hogy minden oldalról jól át süljenek, ezért forgassuk meg legalább egyszer. A legegyszerűbb módja  a sütésnek, ha egyszerűen egy forró serpenyőben jól átsütjük a csirkehús darabokat.



Amikor készen a hús megsült, belerakjuk a mártásba, összeforraljuk egy pillanat alatt, és már tálalhatjuk is. A tetejét szórjuk meg frissen aprított korianderrel. Rakjunk mellé citromot vagy lime szeleteket. A legegyszerűbb köret mellé a rizs. 



Mindenképpen rakjunk mellé valamilyen kenyeret, amivel a finom szaftot ki tudjuk majd "mártogatni". Étteremben indiai naan kenyeret tálalnak mellé, ami ma már Magyarországon is sok helyen kapható. (Lidl, Tesco...) Egy legközelebbi receptben leírom hogy milyen egyszerűen elkészíthető otthon is.



 Az Egyesült Királyságban szinte minden élelmiszerlánc elkészíti saját márkájú készételét, vagy csak mártását. Szinte minden étterem menüjén  megtalálható. Az indiai éttermek 23 millió adagot szolgálnak fel vendégeiknek évente. Naponta kb. 10 tonna Naan kenyér kerül a boltokba. 
2001-ben az angol külügyminiszter, a modern multikulturalis britannia szimbólumaként említette a chiken tikka masalat. 



Forrás: https://fact.directory/Chicken-tikka-masala-facts
https://www.britannica.com/topic/chicken-tikka-masala

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc