Az én angol konyhám - Cottage pie - Marhahúsos pite


Cottage pie - Marhahúsos pite


A marhahúsos pite, vagy tanyasi pite - a nevét nem tudom tökéletesre fordítani - újra egy angol klasszikus.  Nagyon népszerū étel, minden étterem, pub menüjén megtalálható.
Eredetileg Írország és Nagy Britannia étele volt, de ma már a világon mindenhol népszerű.
A névvel - cottage pie - a 18. század végén találkozunk először. Ebben az időben a szegényebb, vidéki emberek (akik a "cottage"-okban éltek) mindennapos étele, legfontosabb tápláléka a burgonya volt. Minden ételt, aminek az alján húsos ragu, a tetején pedig burgonyapüré volt - függetlenül attól, hogy milyen húsból készült - cottage pie-nak neveztek.
A mai modern konyhaművészetben cottage pie-nak azt a fajtát nevezzük, amelyikben marhahús van. A másik leggyakrabban használt hús a bárányhús. Ha ezzel készítjük az ételt, Pásztor pitéjének - "Sheperd's pie"-nak nevezzük.
Skóciában a pásztor pitét burgonyapüré helyett tésztával a tetején sütik.
Az eredeti receptben a ragu csak húst, hagymát és gravy szószt, azaz kb. barnamártást tartalmazott. Ma már tesznek bele zellerszárat, sárgarépát, esetleg gombát is. 
Az alábbi recept egy 4 tagú család ebédje vagy vacsorája lehet. Nem kell megijedni, ha esetleg marad, másnap is nagyon finom lesz.


Hozzávalók:

  • 750 gramm darált marhahús
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 közepes vöröshagyma apróra kockázva
  • 2 nagy sárgarépa apróra kockázva 
  • 3 halványító zeller (szárzeller) apróra kockázva
  • 100 gramm gomba kockázva
  • 1,5 dl vörösbor
  • 30 gramm liszt
  • 3 dl marhahús leveskockából
  • 1 evőkanál ribizli lekvár 
  • 1 evőkanál Worcester szósz
  • 2 teáskanálnyi kakukkfű
 

 A burgonyapüréhez a tetejére:

900 gramm burgonya meghámozva felkockázva
30 gramm vaj
4 evőkanálnyi meleg tej
Só és frissen őrült bors

Elkészítés: 
  • Tegyük az olajat egy széles, magas serpenyőbe majd tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát.
  • Pirítsuk addig, amíg szép aranybarna nem lesz. 
  • Tegyük bele a sárgarépát, a zellert és a gombát  majd pirítsuk át, éppen csak kb. 1 percig.


  • Tegyünk bele a marhahúst, keverjük át, pirítsuk amíg a hús "kifehéredik", majd öntsük hozzá a vörösbort.
 
  • Pirítjuk tovább 2-3 percig magas hőmérsékleten.
  • Ha egy picit leredukálódott, szórjuk meg liszttel és pirítsuk ismét néhány másodpercig, majd öntsük bele a leveskockából készített marhahúslevest.

  • Keverjük át újra az egészet, rakjuk bele a lekvárt a Worcester szószt, a kakukkfüvet, pici sót, frissen őrölt borsot, majd vegyük le a hőmérsékletet.

  • Takarjuk le az edényt és kb. 45 perc alatt, szépen lassan gyöngyözve, főzzük készre.

Eközben elkészítjük a tetejére a burgonyapürét.
  • Főzzük meg a burgonyát, majd kézi burgonyatörővel nyomkodjuk szét. Nem kell teljesen tökéletesre megtörni. 
  • Adjuk hozzá a meleg tejet, a vajat, a sót és a borsot.
  • Keverjük át alaposan. 
Tegyük az előkészített sütőedénybe vagy jénaiba az elkészített ragut, majd halmozzuk a tetejére a burgonyapürét. Villával rácsozzuk meg a tetejét.



Tegyük a tálat a 200 °C -ra előmelegített sütőbe kb. 20-25 percre, amíg a burgonya kezd megpirulni.
Tálaljuk párolt zöldborsóval.


         




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc