Az én angol konyhám - Cottage pie - Marhahúsos pite
Cottage pie - Marhahúsos pite
A marhahúsos pite, vagy tanyasi pite - a nevét nem tudom tökéletesre fordítani - újra egy angol klasszikus. Nagyon népszerū étel, minden étterem, pub menüjén megtalálható.
Eredetileg Írország és Nagy Britannia étele volt, de ma már a világon mindenhol népszerű.
A névvel - cottage pie - a 18. század végén találkozunk először. Ebben az időben a szegényebb, vidéki emberek (akik a "cottage"-okban éltek) mindennapos étele, legfontosabb tápláléka a burgonya volt. Minden ételt, aminek az alján húsos ragu, a tetején pedig burgonyapüré volt - függetlenül attól, hogy milyen húsból készült - cottage pie-nak neveztek.
A mai modern konyhaművészetben cottage pie-nak azt a fajtát nevezzük, amelyikben marhahús van. A másik leggyakrabban használt hús a bárányhús. Ha ezzel készítjük az ételt, Pásztor pitéjének - "Sheperd's pie"-nak nevezzük.
Skóciában a pásztor pitét burgonyapüré helyett tésztával a tetején sütik.
Az eredeti receptben a ragu csak húst, hagymát és gravy szószt, azaz kb. barnamártást tartalmazott. Ma már tesznek bele zellerszárat, sárgarépát, esetleg gombát is.
Az alábbi recept egy 4 tagú család ebédje vagy vacsorája lehet. Nem kell megijedni, ha esetleg marad, másnap is nagyon finom lesz.
- 750 gramm darált marhahús
- 1 evőkanál olaj
- 2 közepes vöröshagyma apróra kockázva
- 2 nagy sárgarépa apróra kockázva
- 3 halványító zeller (szárzeller) apróra kockázva
- 100 gramm gomba kockázva
- 1,5 dl vörösbor
- 30 gramm liszt
- 3 dl marhahús leveskockából
- 1 evőkanál ribizli lekvár
- 1 evőkanál Worcester szósz
- 2 teáskanálnyi kakukkfű
A burgonyapüréhez a tetejére:
900 gramm burgonya meghámozva felkockázva
30 gramm vaj
4 evőkanálnyi meleg tej
Só és frissen őrült bors
Elkészítés:
- Tegyük az olajat egy széles, magas serpenyőbe majd tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát.
- Pirítsuk addig, amíg szép aranybarna nem lesz.
- Tegyük bele a sárgarépát, a zellert és a gombát majd pirítsuk át, éppen csak kb. 1 percig.
- Tegyünk bele a marhahúst, keverjük át, pirítsuk amíg a hús "kifehéredik", majd öntsük hozzá a vörösbort.
- Pirítjuk tovább 2-3 percig magas hőmérsékleten.
- Ha egy picit leredukálódott, szórjuk meg liszttel és pirítsuk ismét néhány másodpercig, majd öntsük bele a leveskockából készített marhahúslevest.
- Keverjük át újra az egészet, rakjuk bele a lekvárt a Worcester szószt, a kakukkfüvet, pici sót, frissen őrölt borsot, majd vegyük le a hőmérsékletet.
- Takarjuk le az edényt és kb. 45 perc alatt, szépen lassan gyöngyözve, főzzük készre.
Eközben elkészítjük a tetejére a burgonyapürét.
- Főzzük meg a burgonyát, majd kézi burgonyatörővel nyomkodjuk szét. Nem kell teljesen tökéletesre megtörni.
- Adjuk hozzá a meleg tejet, a vajat, a sót és a borsot.
- Keverjük át alaposan.
Tegyük az előkészített sütőedénybe vagy jénaiba az elkészített ragut, majd halmozzuk a tetejére a burgonyapürét. Villával rácsozzuk meg a tetejét.
Tegyük a tálat a 200 °C -ra előmelegített sütőbe kb. 20-25 percre, amíg a burgonya kezd megpirulni.
Tálaljuk párolt zöldborsóval.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése