Az én angol konyhám - Marhasült - Roast beef
A "sunday roast" azaz a vasárnapi sült olyan itt Angliában , mint nálunk otthon a vasárnapi húsleves és rántott husi, csak egy kicsit változatosabb.
Több féle húsból készülhet, csirkéből, pulykából, bárányból, disznóból, a leggyakrabban pedig marhából.
Ami biztosan készül a hús mellé, az a yorkshire puding, a gravy mártás, angol csípős mustár és steak burgonya. A köret szintén lehet változatos; párolt sárgarépa, zöldbab és zöldborsó, csőben sült sajtos karfiol, mézes paszternák...
Nem kis adag, de a maradék másnap jól felhasználható, adok erre is tippeket, hogy hogyan.
Érdemes elkészíteni egy vasárnapi ebédre, ünnepi vacsorára amikor az egész család együtt van. Nincs vele több dolog mint egy hagyományos magyar vasárnapi ebéddel.
Én most a leggyakrabban készítettet választottam, a sült marhát. Ha egyszer Te is kipróbálnád, itt az alap recept.
Hozzávalók:
- kb. másfél kilogramm marhahús egyben (én most éppen sirloint azaz hátszínt vettem, de különösen finom rostélyosból)
- 1-2 evőkanál olaj
- só, frissen őrölt bors
- rozmaring
- 1 nagyobb vagy két közepes vöröshagyma
- 3-4 szál szárzeller
- 2 nagyobb sárgarépa
- 2 nagyobb paszternák
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só, bors, rozmaring
A hús előkészítése:
Vegyük ki a húst a hűtőszekrényből sütés előtt legalább 1 órával, hagyjuk hogy minden lé, húslé, vér kifolyjon belőle.
Töröljük teljesen szárazra papírtörlővel, szórjuk meg sóval, borssal, dörzsöljük be egy pici rozmaringgal, és az olajjal. Hagyjuk még egy picit pihenni.
Közben a zöldségeket hámozzuk meg, karikázzuk le és tegyük bele egy pici olajjal kikent sütőtálba, jénaiba. Szórjunk rá sót, borsot, rozmaringot. Tegyük félre.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt teljesen forróra, szinte "füstölgősre", és a húst minden oldalról pirítsuk meg néhány pillanat alatt.
Ha körben mindenhol kérget sütöttünk rá, tegyük a zöldségek tetejére, és tegyük az előmelegített, légkeveréses sütőbe 170 C fokra, 45-50 percre. Nem kell letakarni.
Ha a hús megsült, vegyük ki a sütőből, tegyük egy tányérra és hagyjuk pihenni legalább egy fél órát.
Közben a sütőtálban maradt zöldségeket, szaftot öntsük át a serpenyőbe, amiben elősütöttük a húst. Kapcsoljuk be a tűzhelyt közepes erősségűre. Tegyük rá a serpenyőt, és lassan kezdjük el melegíteni.
Közben a burgonyanyomóval kicsit törjük össze a zöldségeket. Szórjunk rá 1 evőkanál lisztet, pirítsuk le, majd öntsünk rá 1 dl vörösbort, illetve 2-3 dl zöldséglevest ( 1 zöldségkockából)
Vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és szépen lassan sűrítsük be. Ha a mártás kellő sűrűségű, szitán nyomjuk át, vagy turmixoljuk le. Tegyük félre, a mártás is készen van.
Jöhet a köret, a burgonya:
Mossuk meg a burgonyát, jól tisztítsuk meg, mert nem fogjuk meghámozni. Válogassunk közepes nagyságúakat és vágjuk őket negyedekbe. Tegyük hideg vízbe, tegyük a tűzhelyre, és lassan főzzük meg kb. félig. Szűrjük le, tegyük a sütőtálba, amiben a húst és a zöldségeket sütöttük. Szórjuk meg sóval borssal, rozmaringgal, olívaolajjal.
Rázogassuk össze, hogy az olaj és a fűszerek mindenhova odajussanak. Tegyük a sütőbe 200-220 °C-ra és süssük meg ropogósra.
Már csak a "Yorkshire pudding" van hátra, ami ugyan nevében puding, de semmi köze a mi általunk pudingnak nevezett desszerthez. Ez egy palacsintatésztából, muffinformában sütött tésztakosárka, amibe általában a gravy mártást, azaz a hús mellé tálalt szószt öntik. Szintén egyszerű, ha figyelsz a trükkjére, tökéletes, hatalmas kosárkáid lesznek, amivel le fogod nyűgözni a vendégeidet.
Yorkshire pudding
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 200 ml tej
- 200 g liszt
- 1 csipet só
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 °C fokra.
Öntsünk olajat a 12 db-os muffinsütő minden formájába és tegyük be a forró sütőbe 10-15 percre.
Keverjük össze egy tálban a tojást, a lisztet, a tejet, egy csipet sót, és a szerecsendiót.
Ízlés szerint egy pici borsot is tehetünk bele.
Óvatosan vegyük ki a tepsit a sütőből és adagoljuk bele a tésztát, hogy mindegyik mélyedésbe egyformán jusson. Nagyon fontos, hogy a forma forró legyen.
Tegyük vissza a sütőbe és süssük 20-25 percig, közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját.
Ajánlom az alábbi videót, nem baj ha nem beszélsz angolul, a recept ugyanaz mint amit én is leírtam, viszont érdemes megnézni a sütési technika miatt!
Készen is vagy, lehet tálalni. Szeleteld fel nagyon szép vékonyra a húst, melegítsd meg a mártást, tálald fel a párolt zöldségeket, a yorkshire puddingot, a steak burgonyát, mustárt, tormát.
Egy pohár vörösbor, abból amivel a mártás készült... és már csak ülhetünk is az asztalhoz.
Jó étvágyat!
Ha valakit érdekelnek marhahús fajtái, felhasználási lehetõségei itt olvashat róla bõvebben.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése