Az én angol konyhám - Viktória torta


A nagymamasághoz sok minden hozzátartozik... többek között a sütés-főzés is... 
A Ve-Day alkalmából sütöttem meg először, a talán legismertebb angol klasszikust, Viktória királynő kedvencét a Victoria sandwich cake-t azaz a Viktória tortát.
Ezt a roppant egyszerū tortát amellett, hogy egy királynőről kapta a nevét, az egyik hozzávalója tette igazán különlegessé. Ez a hozzávaló pedig a sütőpor, amit 1843-ban az angol Alfred Bird kísérletezett ki, forradalmasítva ezzel a  cukrászatot.
 A történet szerint Viktória udvarában ez a torta soha nem hiányozhatott a tea mellé felszolgált sütemények közül.

Hozzávalók:
  • 225 gram szobahőmérsékletűt vaj vagy margarin + 1 pici a formák kikenéséhez
  • 225 gram cukor
  • 225 gram liszt
  • 2 teáskanálnyi sütőpor
  • 4 nagy tojás
  • Tölteléknek málna vagy eper lekvár 
  • A tetejére porcukor 
  • 2 db 20 cm átmérőjű csatos tortaforma
Előkészületek:
  • Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük 180 °-ra
  • Vajazzuk, lisztezzük ki a két torta formát
(Ha csak egy tortaformánk van, értelemszerűen fele tésztával dolgozunk, és egymás után sütjük meg a két tortát.)

Tészta
  • Tegyük a vajat egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a lisztet, a sütőport és a tojásokat.  
  • Elektromos botmixerrel keverjük össze. Kb. 2 perc alatt sima tésztát kapunk, amit simítsunk egyenletesen a tortaformákba, fele-fele arányban. 
  • A formát illetve formákat rakjuk be az előmelegített  sütőbe.
Sütés:
  • A két torta kb. 25-30 perc alatt sül meg. Fontos, hogy az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját. 
  • Ha a formákat kivettük a sütőből, a tortát késsel válasszuk el a tortaforma oldalától, majd 2 percig hagyjuk pihenni.
  • Kapcsoljuk le a tortaforma oldalát, vegyük ki a tortát, és hűtsük tovább egy rácson. 
  • Ha készen van mind a két torta, az alsó tetejét kenjük meg málnalekvárral, borítsuk rá a másodikat, majd porcukorral vastagon szórjuk be az egészet. 
  • Az eredeti Victoria tortában nincs más, csak a lekvár, a későbbiekben a lekvár tetejére egy vastag réteg keményre felvert tejszínhab került.

Ha esetleg érdekel a torta részletesebb története, ezen a linken olvashatsz róla bővebben:

vagy pedig itt:






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc