Az én angol konyhám - Viktória torta
A Ve-Day alkalmából sütöttem meg először, a talán legismertebb angol klasszikust, Viktória királynő kedvencét a Victoria sandwich cake-t azaz a Viktória tortát.
Ezt a roppant egyszerū tortát amellett, hogy egy királynőről kapta a nevét, az egyik hozzávalója tette igazán különlegessé. Ez a hozzávaló pedig a sütőpor, amit 1843-ban az angol Alfred Bird kísérletezett ki, forradalmasítva ezzel a cukrászatot.
A történet szerint Viktória udvarában ez a torta soha nem hiányozhatott a tea mellé felszolgált sütemények közül.
Hozzávalók:
- 225 gram szobahőmérsékletűt vaj vagy margarin + 1 pici a formák kikenéséhez
- 225 gram cukor
- 225 gram liszt
- 2 teáskanálnyi sütőpor
- 4 nagy tojás
- Tölteléknek málna vagy eper lekvár
- A tetejére porcukor
- 2 db 20 cm átmérőjű csatos tortaforma
Előkészületek:
- Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük 180 °-ra
- Vajazzuk, lisztezzük ki a két torta formát
(Ha csak egy tortaformánk van, értelemszerűen fele tésztával dolgozunk, és egymás után sütjük meg a két tortát.)
Tészta
- Tegyük a vajat egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a lisztet, a sütőport és a tojásokat.
- Elektromos botmixerrel keverjük össze. Kb. 2 perc alatt sima tésztát kapunk, amit simítsunk egyenletesen a tortaformákba, fele-fele arányban.
- A formát illetve formákat rakjuk be az előmelegített sütőbe.
Sütés:
- A két torta kb. 25-30 perc alatt sül meg. Fontos, hogy az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját.
- Ha a formákat kivettük a sütőből, a tortát késsel válasszuk el a tortaforma oldalától, majd 2 percig hagyjuk pihenni.
- Kapcsoljuk le a tortaforma oldalát, vegyük ki a tortát, és hűtsük tovább egy rácson.
- Ha készen van mind a két torta, az alsó tetejét kenjük meg málnalekvárral, borítsuk rá a másodikat, majd porcukorral vastagon szórjuk be az egészet.
- Az eredeti Victoria tortában nincs más, csak a lekvár, a későbbiekben a lekvár tetejére egy vastag réteg keményre felvert tejszínhab került.
Ha esetleg érdekel a torta részletesebb története, ezen a linken olvashatsz róla bővebben:
vagy pedig itt:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése