Az én angol konyhám - Mogyoróvajas keksz


Mogyoróvajas keksz


Hozzávalók:
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg cukor (karakteresebb lesz az íze, ha barnacukrot vagy nádcukrot használunk)
  • 30 dkg mogyoróvaj 
  • 2 egész tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • Ha a kekszet tovább szeretnéd gazdagítani: 10 dkg csokichips vagy étcsoki apróra vagdosva
Elkészítés:

  • Tegyük a vajat és a mogyoróvajat egy mikrózható tálba és egy picit olvasszuk meg együtt a kettőt. Vigyázzunk nem is kell teljesen felolvadnia, csak legyen puha jól keverhetõ a massza.
  • Vegyük ki a mikróból a tálat és óvatosan keverjük át a masszát, hogy szép egyenletes legyen. Tegyük hozzá a cukrot és a két tojást, majd keverjük ki szép sima állagúra.
  • A lisztben keverjük el a sütőport és a szódabikarbónát, majd adagoljuk hozzá a vajas, tojásos, cukros masszához. Dolgozzuk össze egy fakanállal, majd tegyünk be egy picit a hűtőszekrénybe. (Ha szeretnénk csokival gazdagítani, a már összedolgozott tésztába végül keverjük bele a csokidarabkákat.) Egy pici pihenés után a tészta meg fog dermedni, ami könnyebben formázhatóvá teszi.
  • Miután kivettük a tésztát a hütőből, formázzunk  belőle kisebb diónyi gombócokat, tegyük egy sütőlapra majd egy villával óvatosan két oldalról nyomjuk szét őket. 

  • Ezt folytassuk amíg a tészta el nem fogy. Hagyjunk több helyet a korongok között a sütőlapon, mivel a tészta sütés közben szétterül, azaz a kekszek kicsit nőni fognak.
  • Tegyük 180 °C-ra előmelegített, légkeveréses  sütőbe  és  süssük sütőtől függően kb. 15 percig. Nem kell hogy teljesen kemény legyen, akkor jó ha teteje még egy picit puha. Ha kivettük a sütőből hagyjuk egy picit hűlni a sütőlapon amíg teljesen megkeményedik. Ha szeretnénk, hogy ropogós legyen, legközelebb hagyjuk egy kicsit tovább a sütőben.
  • Ha kekszek kihūltek, műanyag edényben vagy fém dobozban  tárolva  sokáig eltartható.  

A mogyoróvajnak 2 fajtája létezik, az egyik a "sima" ami kék színū csomagolásban van, és a piros - a "crunchy" ami mogyoródarabokat tartalmaz. A kekszet bármelyikkel elkészíthetjük, a darabos szerintem finomabb. 


A mogyoróvaj ugyan nem egy kalóriaszegény hozzávaló, de rengeteg telítetlen zsírsavat, magnéziumot, tartalmaz, magas a fehérje- és rosttartalma. 

     
Maga a keksz Amerikában született az 1910-es években és ma is nagyon  népszerū, nem csak az angolszász országokban, de a világ minden táján.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc