Az én angol konyhám - Kedgeree - Füstölt halas rizses egytál



Ma egy igazi angol klasszikust, egy füstölt halas, rizses, tojásos egytálételt készítettem, a  "Smoked fish kedgeree"-t - azaz a Füstölt halas kb. kedzsörit. Nevezhetnénk akár skót halas rizottónak is ...

Valójában egy egyszerű, gyorsan és könnyen elkészíthető, nagyon laktató, nagyon finom egytálétel, amit a skótok valamikor reggelire fogyasztottak. Manapság azonban ez az indiai ízeket idéző étel tökéletes inkább ebédre vagy vacsorára. Az alábbi egy 4 tagú családnak megfelelõ adag.

 

Hozzávalók:
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 közepes hagyma apróra aprítva
  • 2 közepes sárgarépa apróra kockázva
  • 2 bögre  fagyasztott zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma összetörve
  • 2 teáskanál currypor vagy Garam masala és kurkuma
  • 2 zacskó gyorsrizs a csomagoláson látható útmutató szerint elkészítve
  • 1 bögre tej
  • 500 gramm füstölt, de lehetőleg nem szárított tengerihal (pangasius, tőkehal, pisztráng...)
  • 1 citrom leve
  • 4 főtt tojás 
 

Tálaláskor minden adag tetejére egy-egy buggyantott tojás.

Elkészítés:
  • A halat tegyünk bele egy sütőtálba, egy pici vizet öntve alá tegyük be néhány percre a forró sütőbe. Valóban csak néhány perc kell neki. Ha úgy látjuk megsült-megpárolódott, vegyük ki és tegyük félre. 
  • Melegítsünk elő egy jó nagy serpenyőt, tegyük bele az aprított hagymát, sárgarépát, pici sót, néhány percig pirítsuk, majd fedő alatt pároljuk tovább, amíg a hagyma arany színűre párolódik.
  • Amíg a hagyma párolódik, forrázzuk le a borsót, szűrjük le és tegyük szintén félre.
  • A rizst készítsük el a csomagoláson megadott módon. 
  • Ha a hagyma és a sárgarépa kész, adjuk hozzá a curryport és a fokhagymát, pirítsuk át újra, majd öntsük hozzá a készre főtt, lecsepegtetett rizst.
  • Adjuk hozzá a tejet, óvatosan keverjük át, keverjük bele a borsót, a citrom levét, végül a villával apróra tépett füstölt halat. Sózzuk, borsozzuk esetleg ízesítsük tovább.
  • A végén keverjük hozzá a 4 vagy 8 db-ra vágott főtt tojásokat. 
  • Óvatosan keverjük át az egészet, hogy ne törjük össze sem a halat, sem a rizst. 
   
   

A hagyományos módon elkészített kedgeree tetején ott van a  tálaláskor frissen elkészített, még meleg buggyantott tojás.

Mint minden más ételnek, a kedgereenek is több elkészítési változata van. Az eredeti ételben a halat tejben párolják meg, majd ebben a tejben + vízben főzik meg a rizst is. Így még intenzívebb az étel "füstölt halas" íze. Van olyan recept, ahol a halat nem párolják meg előre, csak belekockázzák a rizsbe, és ott a többi hozzávalóval együtt készül el.
 Egyszóval lehet variálni... a lényeg, hogy mindenképpen meg kell próbálni! 

        Jó étvágyat!  vagy ahogy a skótok mondanák:

                                  Tlachd a ghabhail air do bhiadh!

















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc