Az én angol konyhám - Kedgeree - Füstölt halas rizses egytál
Valójában egy egyszerű, gyorsan és könnyen elkészíthető, nagyon laktató, nagyon finom egytálétel, amit a skótok valamikor reggelire fogyasztottak. Manapság azonban ez az indiai ízeket idéző étel tökéletes inkább ebédre vagy vacsorára. Az alábbi egy 4 tagú családnak megfelelõ adag.
- 4 evőkanál olaj
- 1 közepes hagyma apróra aprítva
- 2 közepes sárgarépa apróra kockázva
- 2 bögre fagyasztott zöldborsó
- 2 gerezd fokhagyma összetörve
- 2 teáskanál currypor vagy Garam masala és kurkuma
- 2 zacskó gyorsrizs a csomagoláson látható útmutató szerint elkészítve
- 1 bögre tej
- 500 gramm füstölt, de lehetőleg nem szárított tengerihal (pangasius, tőkehal, pisztráng...)
- 1 citrom leve
- 4 főtt tojás
Tálaláskor minden adag tetejére egy-egy buggyantott tojás.
Elkészítés:
- A halat tegyünk bele egy sütőtálba, egy pici vizet öntve alá tegyük be néhány percre a forró sütőbe. Valóban csak néhány perc kell neki. Ha úgy látjuk megsült-megpárolódott, vegyük ki és tegyük félre.
- Melegítsünk elő egy jó nagy serpenyőt, tegyük bele az aprított hagymát, sárgarépát, pici sót, néhány percig pirítsuk, majd fedő alatt pároljuk tovább, amíg a hagyma arany színűre párolódik.
- Amíg a hagyma párolódik, forrázzuk le a borsót, szűrjük le és tegyük szintén félre.
- A rizst készítsük el a csomagoláson megadott módon.
- Ha a hagyma és a sárgarépa kész, adjuk hozzá a curryport és a fokhagymát, pirítsuk át újra, majd öntsük hozzá a készre főtt, lecsepegtetett rizst.
- Adjuk hozzá a tejet, óvatosan keverjük át, keverjük bele a borsót, a citrom levét, végül a villával apróra tépett füstölt halat. Sózzuk, borsozzuk esetleg ízesítsük tovább.
- A végén keverjük hozzá a 4 vagy 8 db-ra vágott főtt tojásokat.
- Óvatosan keverjük át az egészet, hogy ne törjük össze sem a halat, sem a rizst.
A hagyományos módon elkészített kedgeree tetején ott van a tálaláskor frissen elkészített, még meleg buggyantott tojás.
Mint minden más ételnek, a kedgereenek is több elkészítési változata van. Az eredeti ételben a halat tejben párolják meg, majd ebben a tejben + vízben főzik meg a rizst is. Így még intenzívebb az étel "füstölt halas" íze. Van olyan recept, ahol a halat nem párolják meg előre, csak belekockázzák a rizsbe, és ott a többi hozzávalóval együtt készül el.
Egyszóval lehet variálni... a lényeg, hogy mindenképpen meg kell próbálni!
Jó étvágyat! vagy ahogy a skótok mondanák:
Tlachd a ghabhail air do bhiadh!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése