Az én angol konyhám - Török pizza


Török pizza azaz LAHMACUN

A török pizza tökéletes egy könnyū  friss nyári vacsoraként. Mivel nincs rajta sajt,  viszont sok a zöldsaláta, és a citromlé mellette, sokkal könnyebb mint  a hagyományos pizza. 
Jó ötlet egy nyári partyra is, hiszen mindent előre el lehet készíteni, frissen lehet sütni, és mindenki maga állíthatja össze saját ízlése szerint.


Hozzávalók:

A tésztához:

4 és fél bögre liszt
1,5 teáskanálnyi só
1 evőkanál szárított élesztő
1,5 evőkanál olívaolaj
1- 1 1/4 bögre langyos víz

A tetejére:

kb. 25 dkg darált marhahús vagy bárányhús
1 nagyobb piros pritaminpaprika
1 nagy vöröshagyma
1 nagyobb paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 csomó friss petrezselyemzöld
1 evõkanál olivaolaj
1.5 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1/2 - 1 teáskanálnyi őrölt csípõs paprika, vagy chilipehely, vagy Cayenne bors ízlés szerint
1,5 teáskanálnyi  só
1 teáskanálnyi frissen őrölt feketebors

A salátához:

1 zacskó friss salátakeverék, vagy friss salátalevelek
1 nagy lilahagyma félbevágva, vékonyra szeletelve, picit megsózva
1 nagy csokor petrezselyem finomra aprítva
1 nagy paradicsom félbevágva, vékonyra szeletelve
2 citrom

Elkészítés:

A tészta:
A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáöntjük az olívaolajat, beletesszük az élesztőt, a sót, és az elektromos robotgép dagasztókarjával, vagy kézzel  elkezdjük összedolgozni.  Apránként adagoljuk hozzá a langyos vizet, amíg szép egynemūvé össze nem áll. Kb. 3-4 percig tovább dagasztjuk, addig, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Gombóccá formázva, a tálba téve, kevés olívaolajjal megkenve, lefedve, langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük.


Amíg kel a tészta, elkészítjük a húst a tetejére.  
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk,  a húsos paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, majd a petrezselyemmel együtt, az egészet késes aprítóba tesszük, és egészen apróra aprítjuk. Ne pépesítsük, csak aprítsuk. Persze ha ügyesek vagyunk, simán késsel is összeapríthatjuk õket.
Adjuk mindet a darált húshoz, és keverjük jól össze.
Tegyük bele a sót, a borsot,  a pirospaprikát, a sűrített paradicsomot, ízlés szerint a chilit.
Locsoljuk meg az olívaolajjal, és alaposan dolgozzuk össze.


Saláta:

Tegyük külön- külön tálba a leszeletelt paradicsomot, a salátát, a petrezselyemmel elkevert lilahagymát, amit meglocsoltunk 1 frissen facsart citrom levével. 
Vágjuk fel 8 darabra a másik citromot.

Összeállítás:


A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átdolgozzuk, gombócokká formázzuk, majd sodrófával szép vékonyra kinyújtjuk.  A tészta formája mindegy, Törökországban az eredeti recept szerint, hosszúkás, ovális formára nyújtják. Sütőpapírral vagy fóliával leterített tepsibe rakjuk és vékonyan rákenjük a  húsmasszát. Nem kell vastagon megkenni, de kerüljön belõle mindenhova. 


200 fokos sütőbe tesszük , és 10-12 perc alatt ropogósra sütjük, majd azon melegében tálaljuk.
Ha van pizzasütõ lemezetek, ezen is meg lehet sütni, így még ropogósabb lesz.

Tálalás:

A kész lepények mellé készítsük oda a saláta hozzávalóit és a citromot. 
Hajtsuk félbe a tésztát, szórjuk meg salátával,


a petrezselymes, citromleves lilahagymával,


majd a paradicsommal.


Facsarjunk rá egy gerezd friss citrom levét és már lehet is fogyasztani .

                                 Jó étvágyat!
Utóirat:
Mi elszámoltuk magunkat és maradt a húsmasszából. Másnap kenyérre kenve a grillsütõben megsütöttük, és friss, összekevert, mentával felturbózott salátával tálaltuk. Reggelire ugyanolyan finom volt!

                


Utóirat 2:

Ha a gyerekek inkább sima pizzát ennének, ebbõl a tésztából nyugodtan lehet nekik készíteni, akár ezzel a feltéttel csak a tetejére sajtot szórva.

Ha netán pedig éppen a hús fogyna el, és a tésztából maradna, készíthetünk magunknak fantázia pizza- lepényt, attól függõen mi van a hùtõben.
A miénk sima sùrített paradicsommal lett megkenve, a tetejére aszalt paradicsom, bazsalikom és reszelt sajt került. 


Erre pedig tejfölt, bacont és paradicsomkockákat, és persze sajtot tettünk.
Mindenki engedje el a fantáziáját.



Utóirat 3:

Ha valaki még autentikusabb, vagy merészebb  szeretne lenni, a liszt 1/3-át helyettesítheti csicseriborsóliszttel, vagy a marhahús helyett használjon bárányhúst.

                   Jó sütögetést!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc