Az én angol konyhám - Brownie



Brownie 

Csokiimádók kedvence, a csupa csoki süti, egyszerū és nagyszerű...  

Annak ellenére, hogy a brownie-t amerikában találták ki még az 1800-as évek végén, és a mai napig az egyik legnépszerűbb süti az USA-ban és Kanadában, nagyon népszerű Angliában is. Szinte minden teázóban, kávézóban, étteremben megtalálható. Tipikusan kézzel esszük, fagyival, tejszínhabbal, vagy egy finom kávéval.
A sütinek saját Nemzeti Brownie Napja is van, méghozzá december 8-án. 
Az alaprecept 5 hozzávalóból áll: csokoládé, cukor, tojás, liszt és vaj. Általában keserű, minél magasabb kakaótartalmú csokoládé és sok cukor az ízek egyensúlyának megtartásához. Az alap receptnek millió változata létezik, a különbözõ hozzáadott alapanyagoktól függõen. 
Készülhet brownie dióval, málnával, liszt nélkül vagy cukkínivel, vagy éppen csokoládé nélkül :) ... Hollandiában akár kannabisszal :)
A világ legnagyobb, Guinness rekorder brownie-ját  az Mc Gill egyetemen készítették Montreálban,  2014-ben. A süti 653 kg cukrot, 163 kg kakaóport, 190 kg organikus étcsokoládét, 245 kg lisztet és 8400 tojást tartalmazott. A videón megnézhetitek , hogyan készült.


Ha valakit pontosabban érdekel a süti története itt , vagy itt olvashat róla többet.
Ha szeretnél valami különleges browniet sütni, itt találsz jónéhány receptet.

Ez pedig az én bejáratott receptem:

Hozzávalók:
19 dkg csokipasztilla étcsokiból
19 dekagramm vaj
3 tojás
1 teáskanál vanília aroma
1/2 teáskanál só
25 dkg cukor
12 dekagramm liszt

15 dekagramm nagyobb darabokra vágott dió 
vagy
5-5 dkg fehér és tejcsokoládépasztilla

A csokipasztillák természetesen helyettesíthetõk  felkockázott "főzőcsokoládéval", de mindenképpen magas, kb. 70% kakaótartalmú legyen.
Én egyébként Amazonon vagy eBayen veszem a csokipasztillát, de szerintem a Lidl főzőcsokoládé is nagyon jó minőségű.


Elkészítés:
Az étcsokoládét és a vajat forró víz felett szépen lassan felolvasztjuk, vigyázva hogy a tál, amibe a csoki és a vaj van, ne érjen bele a forró vízbe, és a víz ne legyen túlzottan lobogó. Ha a vaj + a csoki szépen megolvadt és egyneművé vált,  vegyük le a forró víz tetejéről, folyamatos kevergetéssel egy picit hűtsük le. Keverjük bele egyenként a tojásokat, tegyük bele a vanília aromát, a sót, a cukrot, és végül lassan adagolva, de gyors, határozott mozdulatokkal keverjük bele a lisztet is. Amikor a tészta egyneművé vált, keverjük bele a fehér illetve a tejcsokoládét majd a 180 °C-on előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt süssük meg. A brownie akkor jó, ha a teteje már megszilárdult, de a közepe egy picit lágyabb maradt . 
Ezt az adagot egy kb. 20x 33 cm-es tepsiben sütöm meg. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc