Az én angol konyhám - Tejszines feketekagyló

Tejszínes fehérboros fekete kagyló

Ma már elérhetõ áron tudjuk beszerezni vidéken is, akár a friss (Metro, Auchan...) akár a fagyasztott feketekagylót. Ha különlegességre vágyunk, vagy vendégeinket szeretnénk meglepni valami nem mindennapival, érdemes kipróbálni ezt a receptet. Néhány perc alatt elõkészíthetõ, és kb. 10 perc alatt tálalásra kész.
Mindig frissen készítsük, és ne várjunk a tálalással sem. 


Hozzávalók: 
  • 1 kg fekete kagyló
  • 2-3 dkg vaj
  • 2,5 dl fehérbor 
  • 1,5 dl sűrűbb tejszín
  • 1 db kisebb vöröshagyma (ha van akkor salottahagyma)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem


Elkészítés:
  • Tisztítsuk meg alaposan a kagylókat. Áztassuk be hideg vízbe, majd jól mossuk át őket.
  • Ha van "szakálluk" azt húzzuk ki a kagylóhéjak közül. Ha nyitott kagylót találunk, kocogtassuk meg egy picit, ha visszazáródnak és nem tudjuk újra kinyitni őket, akkor biztosan jók. Ha  a héjak nem záródnak össze, akkor sajnos ki kell dobni őket. A zárt, tisztított kagylókat tegyük hideg vízbe, és hagyjuk ott amíg elkészítjük az alapot.
  • Aprítsuk apróra a hagymát és lassú lángon pirítsuk, majd pároljuk néhány percig.
  • Tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, majd 2-3 perc további pirítás után dobjuk rá a fekete kagylókat.
  • Keverjük át, pirítsuk néhány pillanatig, majd öntsünk hozzá kb. 3 dl fehér bort.  Tegyük rá a fedőt és hagyjuk megpárolódni őket. Csak néhány percre lesz szükségünk. (3-4 perc)
  • Ha a kagylók kinyíltak, öntsük rá a tejszínt. Rázogassuk meg óvatosan, most már ne kevergessük.
  • Hagyjuk még 1-2 percig, majd vegyük le a tūzről, és már lehet is tálalni.
  • A kagylókat amik nem nyíltak ki, dobjuk ki. 
  • Szedjük a kagylókat tálkákba, vagy mélyebb tányérba, majd tegyünk rá a tejszínes fehérboros léből is.
  • Szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel
  • Tálaljunk mellé pirítós kenyeret, amit igény szerint bedörzsölhetünk fokhagymával, vagy friss bagettet. 
  • Adhatunk mellé sült krumplit is. 
  • Ezt a fogást nyugodtan ehetjük kézzel. Az első kagylóhéjból vegyük ki villával a kagylót, majd ezután az üres kagylóhéjakat használhatjuk "kanálként". Ezzel vehetjük ki a kagylót a héjából és emeljük a szánkhoz... A friss bagett "beletunkolva" a finom fehérboros lébe hmm...
  • A maradék fehérbort kínáljuk a kagyló mellé.

Végül néhány kép Mudeford Quay-rõl (Christchurch) ahonnan a kagylók jöttek :)



























 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc