Az én angol konyhám - Tejszines feketekagyló
Tejszínes fehérboros fekete kagyló
Ma már elérhetõ áron tudjuk beszerezni vidéken is, akár a friss (Metro, Auchan...) akár a fagyasztott feketekagylót. Ha különlegességre vágyunk, vagy vendégeinket szeretnénk meglepni valami nem mindennapival, érdemes kipróbálni ezt a receptet. Néhány perc alatt elõkészíthetõ, és kb. 10 perc alatt tálalásra kész.
Mindig frissen készítsük, és ne várjunk a tálalással sem.
- 1 kg fekete kagyló
- 2-3 dkg vaj
- 2,5 dl fehérbor
- 1,5 dl sűrűbb tejszín
- 1 db kisebb vöröshagyma (ha van akkor salottahagyma)
- 3 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg alaposan a kagylókat. Áztassuk be hideg vízbe, majd jól mossuk át őket.
- Ha van "szakálluk" azt húzzuk ki a kagylóhéjak közül. Ha nyitott kagylót találunk, kocogtassuk meg egy picit, ha visszazáródnak és nem tudjuk újra kinyitni őket, akkor biztosan jók. Ha a héjak nem záródnak össze, akkor sajnos ki kell dobni őket. A zárt, tisztított kagylókat tegyük hideg vízbe, és hagyjuk ott amíg elkészítjük az alapot.
- Aprítsuk apróra a hagymát és lassú lángon pirítsuk, majd pároljuk néhány percig.
- Tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, majd 2-3 perc további pirítás után dobjuk rá a fekete kagylókat.
- Keverjük át, pirítsuk néhány pillanatig, majd öntsünk hozzá kb. 3 dl fehér bort. Tegyük rá a fedőt és hagyjuk megpárolódni őket. Csak néhány percre lesz szükségünk. (3-4 perc)
- Ha a kagylók kinyíltak, öntsük rá a tejszínt. Rázogassuk meg óvatosan, most már ne kevergessük.
- Hagyjuk még 1-2 percig, majd vegyük le a tūzről, és már lehet is tálalni.
- A kagylókat amik nem nyíltak ki, dobjuk ki.
- Szedjük a kagylókat tálkákba, vagy mélyebb tányérba, majd tegyünk rá a tejszínes fehérboros léből is.
- Szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel
- Tálaljunk mellé pirítós kenyeret, amit igény szerint bedörzsölhetünk fokhagymával, vagy friss bagettet.
- Adhatunk mellé sült krumplit is.
- Ezt a fogást nyugodtan ehetjük kézzel. Az első kagylóhéjból vegyük ki villával a kagylót, majd ezután az üres kagylóhéjakat használhatjuk "kanálként". Ezzel vehetjük ki a kagylót a héjából és emeljük a szánkhoz... A friss bagett "beletunkolva" a finom fehérboros lébe hmm...
- A maradék fehérbort kínáljuk a kagyló mellé.
Végül néhány kép Mudeford Quay-rõl (Christchurch) ahonnan a kagylók jöttek :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése