Az én angol konyhám - Fish and chips 1

                             

A Fish and chips az angolok nagy klasszikusa, talán a legismertebb étel amit mindenki szeret. Sörös tésztában sütött hal, sült krumplival, borsóval, és az elengedhetetlen ecettel. A chips számunkra megtévesztő lehet, ugyanis az angolok a sült krumplit hívják chipsnek, és azt amit mi chipsnek hívunk -a zacskós ropogtatnivalót-, ők crisps-nek hívják. 


A Fish and chips amit mindenhol megtudsz venni, a legkisebb, legegyszerűbb pubtól kezdve a legdrágább étteremig. Nem csak Angliában, de a világ minden táján... 

...például Izlandon...

Eredetileg csak újságpapírba csomagolták, és úgy nyújtották át a vevőnek. Manapság újra divat újságpapírszerū csomagolópapírt használni. Máshol papírdobozokat használnak, fa evőeszközzel.


A receptet egyébként tovább tartott leírni, mint elkészíteni :) Csak bátran fogjatok hozzá. Tudom, hogy otthon nem mindenhol találtok nagy választékot tengeri halból, de hekket biztosan mindenhol kapni. Hajrá ! 

Hozzávalók:

A chipshez:

  • 1 kg hámozott burgonya 
  • 1 l olaj a sütéshez
Elõkészítés:
  • A burgonyát 1 cm vastag szeletekre, majd a szeleteket 1 cm vastag csíkokra vágjuk. Ne legyenek vékonyabbak! Hideg vízzel leöblítjük, beletesszük egy fazékba, majd annyi hideg vizet öntünk rá, ami éppen ellepi. 
  • A tűzhelyre rakjuk, majd forrás után még 3-4 percig hagyjuk párolódni. Akkor jó, amikor már éppen kezdene szétesni. Az idő letelte után levesszük a tűzhelyről, leöntjük róla a forró vizet, hideg vízzel leöblítjük, gyorsan, teljesen lehűtjük. Ha kihűlt, pírtörlőre szedjük, megszárítjuk és berakjuk a hűtőszekrénybe, legalább fél órára.
A halhoz:
  •    Négy nagy szelet halfilé (tőkehal - cod; foltos tőkehal - haddock; szürke tőkehal - hekk)
Előkészítés: 
A halszeleteket ízesítsd be sóval, borsozd meg egy picit, majd papírtörlőn mindkét oldalukat jól szárítsd fel, és tedd hűvös helyre. Ha fagyasztott halat vettél, győződj meg, hogy teljesen kiolvadt, és a papírtörlő segítségével teljesen leszárítottad.

A tésztához amibe majd a halat forgatjuk:
  • 55 gramm liszt
  • 55 gramm kukorica liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/3 bögre (65 ml ) sör ( ale típusú vagy barnasör)
  • 1/3 bögre (65 ml ) szódavíz
  • só, bors
Előkészítés: 
  • Egy szélesebb, laposabb tálban összekeverjük a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, ízesítsük egy pici sóval és borssal. Miközben folyamatosan keverjük egy villával, hozzáadjuk a sört és a szódavizet. Egészen addig keverjük, amíg egynemű, sűrű palacsintatésztaszerű mixet kapunk. Tegyük be a hűtőszekrénybe legalább 30 percre, de nem több mint egy órára. (Én szódavíz helyett is sört szoktam bele tenni :) 
Ha Fish and chipset veszel, leggyakrabban "Mashi peas'  azaz mentás tört zöldborsót kapsz hozzá.

A mentás zöldborsóhoz:
  • 25 gramm vaj 
  • 500 gramm zöldborsó 
  • néhány friss menta ág 
  • frissen őrölt bors és só 
  • 2 teáskanál menta szósz

Elkészítés:

  • Párold meg a zöldborsót, öntsd le róla a vizet, szűrt le.
  • Keverd hozzá a vajat. a frissen összeaprított mentalevelet ha esetleg nincs friss mentaleveled, vagy szereted a mentásabb ízt, használhatsz mentaszószt.
  • Törd össze robotgép pürésítőjével, vagy csak egyszerűen a krumplinyomóval.
  • Ízesítsd a te szád íze szerint sóval, borssal, és akár több-kevesebb mentával.

Most már minden elő van készítve, a család vagy a vendégek ülhetnek az asztalnál, kezünkben egy jó hideg pohár sörrel, te pedig kezdheted a sütést.
  • Melegítsd fel az olajat kb. 180 °C-ra egy széles nagy serpenyőben. Süsd az előkészített, hűtőből kivett burgonyát kb. 2 percig a forró olajban, ne engedd, hogy megbarnuljon, csak éppen kezdjen el színesedni. Szedd őket ki papírtörlőre, majd tedd vissza őket a hūtőbe.
  • Jöhet a hal. 

  • Minden halszeletet márts először lisztbe, minden felesleges lisztet engedj leperegni róla, majd mártsd bele az előkészített sörtésztába. Nézd meg, hogy az olaj nem hűlt -e 180 ° alá, illetve nem melegedett-e tovább. Mártsd bele  óvatosan a halszeleteket az olajba. Süsd meg mindkét oldalukat aranyszínűre és ropogósra. Kb. 8 perc alatt fognak elkészülni. Szedd ki a megsült halakat papírtörlőre, szórd meg egy pici sóval, majd takard le sütőpapírral és hagyd melegen.
  • Melegítsd fel az olajat kb. 200 °-ra és tedd bele a félretett, egyszer már elősütött krumplit. Süsd egészen addig, amíg aranybarnára nem sül. Ez kb. 4-5 perc. Szedd ki papírtörlőre, sózd meg és már tálalhatsz is.

1 adag tartalmaz  479 kalóriát
      
Rengeteg érdekességet, ötletet találtam a fish and chipsről, ezt a következő bejegyzésben osztom meg veletek :)

                                         Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc