Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc


Hozzávalók:
450 gramm darált marhahús
25 gramm zsemlemorzsa
2 fokhagyma gerezd összetörve
50 gramm sajt reszelve ( aki szereti a kicsit erõteljesebb ízeket parmezánt tegyen )
1 tojássárgája
3 evőkanál zöld pesztó 
1 citrom leve és reszelt héja

Paradicsomszósz  hozzávalói:
1 evőkanál olaj 
1 fej hagyma apróra kockázva
2 zellerszár apró kockákra vágva
1 gerezd fokhagyma összetörve
1 teáskanál cukor 
1 doboz paradicsomszósz vagy kockázott hámozott paradicsom kb. 500 ml
ha nem találnánk eléggé olaszosnak a szószt, tehetünk bele egy kevés olaszos fűszerkeveréket vagy csak oreganot.
                                  

A tálaláshoz:
2 evőkanál frissen aprított petrezselyem zöld
Parmezán vagy egyéb sajt izlés szerint.

Elkészítés
A húsgombócok elkészítéséhez mérjük ki a hozzávalókat egy tálba, adjunk hozzá ízlés szerint sót és borsot. Kézzel óvatosan jól keverjük össze a masszát. Ebből a mennyiségből 24 kis gombócot tudunk elkészíteni. Tegyük őket egy tányérra vagy sütőlapra, és tegyük be őket a hűtőszekrénybe.
A szószhoz pirítsuk meg a hagymát és a zellert az olajon, (én szoktam egy kis füstölt bacont is alákockázni ... ) vegyük lejjebb a hőmérsékletet és fedõ alatt egy picit süssük tovább.  Vegyük újra magasabbra  a hőmérsékletet, tegyük bele a fokhagymát, a cukrot, és a paradicsomot. Forraljuk fel, ízesítsük tovább sóval borssal.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
A jénai tál aljába tegyünk egy kis szószt, erre rakjuk le a gombócokat, majd fedjük be a maradék szósszal. Takarjuk le vagy fedjük be, és tegyük a sütőbe kb. 25 percre.
Szórjuk meg sajttal, apróra vágott petrezselyemmel és tálaljuk. Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom.


Ha valakinek túl erőteljes a parmezán íze, nyugodtam helyettesítheti chedarral, én kipróbáltam azzal is, nyilván picit más az íze, de így is nagyon finom ! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti