Az én angol konyhám - Espresso Martini
Az Espresso Martini egy londoni sörözõben született, amikor egy híres model munka közben, fáradtan betérve a bárba - a Soho Brasseribe - egy olyan koktélt kért a bartendertõl - Dick Bradseltõl, amitõl egy kicsit felébred. A híres koktélfeltaláló, akinek a nevéhez számos híres koktél kitalálása fūzõdik, éppen a kávégép mellett állt, így összekeverte a friss feketekávét egy kis vodkával, és Vodka Espressoként szolgálta fel. A receptet késõbb tovább fejlesztette, így ma az alaprecept cukorszirup, vodka, kávélikõr, és friss kávé, jéggel összerázva.
Ebben az idõben minden koktélt úgynevezett V-alakú azaz martinis pohárban szolgáltak fel, ezért lett a neve Espresso Martini.
Hozzávalók 2 pohárhoz:
- jég
- 1 ek cukorszirup
- 50 ml frissen lefõzött kávé
- 100 ml vodka
- 50 ml Kahlúa likőr
Egy shekerbe halmozzunk jeget, majd öntsük bele a többi hozzávalót. Alaposan összerázzuk, ( addig, amíg a shekert nem kezded el jéghidegnek érezni ), majd elõre behūtött martinis pohárba átszūrve, jéghidegen, habosan kínáljuk. A tetejére 3 szem pörkölt babkávét tehetünk díszítés képpen.
Ha a cukorszirupot magad készíted, 100 gr cukrot tegyél 50 ml vízbe, majd melegítsd fel addig, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Vedd le a tūzrõl, és hūtsd ki teljesen. Ebbõl használhatsz fel megadott mennyiséget a koktélhoz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése