Az én angol konyhám - Póréhagymás csirkés pite
Póréhagymás csirkés pite
Hozzávalók a tésztához:
- 350 gramm liszt
- 175 gramm vaj
- 1 db nagyobb tojás
- 3 evőkanál hideg víz.
Elkészítés:
- A hideg, lekockázott vajat morzsoljuk szét teljesen a lisztben, amíg a kettő egyneművé nem válik.
- Adjuk hozzá a tojást, a hidegvizet, és gyúrjuk össze addig amíg a tészta össze nem áll. Formázzunk egy gombócot belőle és folpackba csomagolva tegyük be a hűtőszekrénybe.
Töltelék hozzávalói:
- 3-4 db nagyobb sárgarépa meghámozva, lekarikázva
- 4 db vékonyabb vagy 2 vastagabb, nagyobb póréhagyma, 1,5 - 2 cm-es karikákra vágva
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma összezúzva
- 50 gramm vaj
- 75 gramm liszt
- 900 ml hideg csirkehúsleves ( 2 leveskockából is készülhet)
- Só
- Frissen őrölt bors
- 2 evőkanálnyi kakukkfű
- 1,5 evőkanálnyi Dijoni mustár vagy angol mustár
- fél citrom leve
- 200 g tejföl vagy creamfresh
- 500 gramm sült vagy főtt csirkehús kockázva
- Egy felvert tojás
Elkészítés:
- Amíg a tészta a hűtőben pihen, addig elkészítjük a tölteléket
- Főzzük meg a sárgarépát egy kisebb edényben kb. 5 perc alatt, majd vegyük ki a vízből, csepegtessük le és tegyük félre.
- Olvasszuk meg a vajat közepes lángon egy mélyebb, nagyobb serpenyőben, vagy lábasban.
- Tegyük bele a póréhagymát és pirítsuk rajta 5-6 percig, amíg picit össze esik, majd adjuk hozzá a fokhagymát és pároljuk további 1-2 percig.
- Közben egy keverõtálba mérjük ki a lisztet és lassan adagoljuk hozzá a hideg csirke húslevest. Keverjük át addig amíg szép egyneművé nem válik, majd adjuk hozzá a serpenyőben lévő póréhagymához. Óvatos kevergetés közben melegítsük szépen lassan fel, majd fűszerezzük be.
- Adjuk hozzá a kakukkfüvet, mustárt, citromlevet, tejfölt, majd a csirkét és a sárgarépát is. Keverjük össze óvatosan, nem kell forralni, de sūrūsödjön be egy picit.
- Tegyünk bele egy kb. másfél liter vagy inkább egy picit nagyobb ūrtartalmú pitesütőbe vagy sütõtálba.
- Hagyjuk szépen lehülni, majd tegyük be a hűtőszekrénybe kb. 1 órára.
- Közben melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra
- Ahogy az óra letelt, vegyük ki a pitét a hűtőszekrényből és hagyjuk hogy néhány perc alatt szobahõmérsékletre melegedjen.
- Vegyünk ki a tésztát is hűtőbõl és lisztezett felületen nyújtsuk ki akkorára, hogy kb. 5 cm-rel nagyobb legyen mindenhol mint a sütőtálunk amiben a töltelék van, majd éles késsel vágjuk körbe.
- A felvert tojással kenjük be a sütőtál szélét körben, majd helyezzük rá a tésztát.
- Óvatosan kenjük be az egész tészta tetejét a felvert tojással, majd csináljunk két kis lyukat kereszt formában, éles késsel a tészta két oldalán, hogy a gőz el tudjon majd távozni a sütés során.
- Készíthetünk egy pici dekorációt is a megmaradt tésztából. Ezeket szintén tojással bekenve tegyük a tészta tetejére . Ha készen vagyunk mehet a sütõbe.
- Süssük előmelegített sütőben, 25-30 percig, addig amíg szép aranybarna nem lesz, illetve a tetején a kivágott réseken el kezd "bugyogni" a szósz.
- Ha kivettük a sütőből kb. 5 percig hagyjuk még pihenni majd lehet tálalni.
Ez egy elég jó nagy adag, egy vasárnapi ebédre pont jó egy 4 tagú családnak. Ha kevesebb is elég lenne, akkor is érdemes megfõzni ezt az adagot, majd mielõtt a tejfölt beleraknánk, felét beletehetjük egy mūanyag edénybe és mehet be a fagyasztóba. Ilyenkor érdemes kevesebb tésztát készíteni, mert kisebb sütõtálat fogunk használni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése