Az én angol konyhám - Póréhagymás csirkés pite



  

Póréhagymás csirkés pite


Hozzávalók a tésztához:

  • 350 gramm liszt
  • 175 gramm vaj
  • 1 db nagyobb tojás
  • 3 evőkanál hideg víz. 

Elkészítés:

  • A hideg, lekockázott vajat morzsoljuk szét teljesen a lisztben, amíg a kettő egyneművé nem válik.
  • Adjuk hozzá a tojást, a hidegvizet, és gyúrjuk össze addig amíg a tészta össze nem áll. Formázzunk egy gombócot belőle és folpackba csomagolva tegyük be a hűtőszekrénybe. 
Töltelék hozzávalói:

  • 3-4 db nagyobb sárgarépa meghámozva, lekarikázva
  • 4 db vékonyabb vagy 2 vastagabb, nagyobb póréhagyma, 1,5 - 2 cm-es karikákra vágva
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma összezúzva 
  • 50 gramm vaj
  • 75 gramm liszt
  • 900 ml hideg csirkehúsleves ( 2 leveskockából is készülhet)
  • Frissen őrölt bors
  • 2 evőkanálnyi kakukkfű
  • 1,5 evőkanálnyi Dijoni mustár vagy angol mustár
  • fél citrom leve
  • 200 g  tejföl vagy creamfresh
  • 500 gramm sült vagy főtt csirkehús kockázva
  • Egy felvert tojás

Elkészítés:

  • Amíg a tészta a hűtőben pihen, addig elkészítjük a tölteléket
  • Főzzük meg a sárgarépát egy kisebb edényben kb. 5 perc alatt, majd vegyük ki a vízből, csepegtessük le és tegyük félre.
  • Olvasszuk meg a vajat közepes lángon egy mélyebb, nagyobb  serpenyőben, vagy lábasban.  
  • Tegyük bele a póréhagymát és pirítsuk rajta 5-6 percig, amíg picit össze esik, majd adjuk hozzá a fokhagymát és pároljuk további 1-2 percig.
  • Közben egy keverõtálba mérjük ki a lisztet és lassan  adagoljuk hozzá a hideg csirke húslevest. Keverjük át addig amíg szép egyneművé nem válik, majd  adjuk hozzá a serpenyőben lévő póréhagymához. Óvatos kevergetés közben melegítsük szépen lassan fel, majd fűszerezzük be. 
  • Adjuk hozzá a kakukkfüvet, mustárt, citromlevet, tejfölt, majd a csirkét és a sárgarépát is. Keverjük össze óvatosan, nem kell forralni, de sūrūsödjön be egy picit.
  • Tegyünk bele egy kb. másfél liter vagy inkább egy picit nagyobb ūrtartalmú pitesütőbe vagy sütõtálba.
  • Hagyjuk szépen lehülni, majd tegyük be a hűtőszekrénybe kb. 1 órára. 
  • Közben melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra 
  • Ahogy az óra letelt, vegyük ki a pitét a hűtőszekrényből és hagyjuk hogy néhány perc alatt szobahõmérsékletre melegedjen.

  • Vegyünk ki a tésztát is hűtőbõl és lisztezett felületen nyújtsuk ki akkorára, hogy kb. 5 cm-rel nagyobb legyen mindenhol mint a sütőtálunk amiben a töltelék van, majd éles késsel vágjuk körbe.
  • A felvert tojással kenjük be a sütőtál szélét körben, majd helyezzük rá a tésztát.
  • Óvatosan  kenjük be az egész tészta tetejét a felvert tojással, majd csináljunk két kis lyukat kereszt formában, éles késsel  a tészta két oldalán, hogy a gőz el tudjon majd távozni a sütés során.

  • Készíthetünk egy pici dekorációt is a megmaradt tésztából. Ezeket szintén tojással bekenve tegyük a tészta tetejére . Ha készen vagyunk mehet a sütõbe.
  • Süssük előmelegített sütőben, 25-30 percig, addig amíg szép aranybarna nem lesz, illetve a tetején a kivágott réseken el kezd "bugyogni" a szósz.
  • Ha kivettük a sütőből kb. 5 percig hagyjuk még pihenni majd lehet tálalni.

Ez egy elég jó nagy adag, egy vasárnapi ebédre pont jó egy 4 tagú családnak. Ha kevesebb is elég lenne, akkor is érdemes megfõzni ezt az adagot, majd mielõtt a tejfölt beleraknánk, felét beletehetjük egy mūanyag edénybe és mehet be a fagyasztóba. Ilyenkor érdemes kevesebb tésztát készíteni, mert kisebb sütõtálat fogunk használni. 






















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc