Az én angol konyhám - Karácsonyi pulykasült
Karácsonyi pulyka ... nem csak karácsonyra
Hozzávalók a pulykához:
- 1 db pulyka (mi most egész pulykát vettünk, de készíthetjük csak a pulyka melléből is)
- só
- feketebors
- 2 db narancs
- 2 rövid fenyőág
- 2 szegfūszeg
- 1 babérlevél
- 1 fahéjrúd
- 2-3 ág kakukkfū
Elõkészítés:
Mérjük le a pulykát, majd mérjünk ki dupla annyi hideg vizet. ( pl. 6 kg -os pulykánál 12 liter vizet )
Vegyünk ki a vízből kb. egy liternyit, tegyük egy fazékba, és adjuk hozzá a sót, (a pulyka + víz súlyának 2 % -ának megfelelõ mennyiséget - jelen esetben 6 +12 =18 kg 2 % a azaz kb. 4 dkg), őrölt feketeborsot, a felkarikázott narancsokat, a kakukkfüvet, fahéjat, szegfūszeget, babérlevelet, kakukkfüvet és a leöblített fenyőágakat....
Forraljuk fel, és ha visszahūlt egy kicsit, adjuk hozza a többi vízhez, öntsük bele egy nagy edénybe, amibe majd a pulyka is belefér.
Helyezzük bele a pulykát. A víz legyen hideg és teljesen lepje el a madarat.
Tegyük hideg helyre és hagyjuk pácolódni 36 órát.
A sütés napján vegyük ki a pulykát a vízből, (vigyázzunk mert a hasüreg is tele lesz vízzel), jól szárítsuk , csepegtessük le, töröljük le róla a sót is.
Melegítsük elõ a sütõt 140 °C -ra. Közben berakhatjuk a sütőtálat vagy tepsit (amiben majd megsül a pulyka) is melegedni.
Közben elkészítjük a bőr alá a tölteléket. (Mi a hasüregbe most nem tettünk belõle)
Töltelék:
Hozzávalók:
- Kolbászhús
- Zsemlemorzsa
- Fūszerek, zöldfūszerek ízlés szerint
Elkészítés:
- A pulyka méretétõl függően, illetve attól, hogy teszünk-e a hasüregbe is tölteléket, vagy csak a bőre alá, változik a mennyiség. Mi a fél kilógramm angol típusú - azaz apróra darált, paprika nélküli, sertéshúsból készített kolbászt használtunk. Készíthetjük magunk is a saját ízlésünk szerint darált sertéshúsból, vagy magasabb zsírtartalmú pulykahúsból, esetleg fehér bajorkolbászból... )
- A kolbászhúst kivettük a bélből és kevés zsemlemorzsával átgyúrjuk. Használhatjuk a szokásos tejben áztatott zsemlét is.
- Tehetünk bele egy kevés aprított rozmaringot vagy zsályát. Ízlés szerint ízesítsük ha szükségesnek találjuk.
- A tölteléket óvatosan, egyenletesen betöltöttük a pulyka húsa és bőre közé, majd kívülről az egész maradat jól bekentük libazsírral.
Zöldségágy:
- Ha a madár sütésre kész, készítsük el a zöldségágyat. Ehhez használhatunk tetszőleges mennyiségű és összetételū zöldséget. Legyen ez sárgarépa, paszternák, szárzeller, néhány gerezd fokhagyma, egy fej vöröshagyma. Mindent szeleteljünk le vastagabb karikákra, majd egyenletesen borítsuk be az előmelegített sütőedényt. Teljesen fedjék be a zöldségek az alját.
Sütés:
- Hagyjuk továbbra is konyhahőmérsékleten és közben 2 leveskockából készítsünk kb. 1/2 l csirkehúslevest. Nem kell felforralni, elég ha kockák feloldódnak. Nem akarjuk a húst leforrázni.
- Öntsük rá a pulykára, szépen egyenletesen, majd borítsuk be először sütõpapírral, majd ezüstfóliával. Körben zárjuk le teljesen a formát vele.
- Készen is vagyunk, tehetjük be a sütőbe.
- A sütési idõ mérettõl, sütési hőmérséklettõl, sütőtől is függ.
- 180 Celsius foknál kg-onként 20-25 percet szoktak számolni. Mi 140 Celsius fokon sütöttük, lassabban készül, de tökéletesebben átsül, benne maradnak az ízek, és nem fog kiszáradni. Így mi a 6 kilógrammos pulykánkat 5 órán át sütöttük.
- Ha van egy húshőmérőnk, az eléggé megkönnyíti a dolgunkat. Tudunk mihez tartani, nem kell állandóan nyitogatni a sütõ ajtaját. Ha a a hús hőmérséklete elérte a 40 °C fokot, vegyük le a fóliát és a sütőpapírt, kenjük át ismét libazsírral, majd tegyük vissza a sütőbe.
- A sült akkor kész ha a melle húsa mélyén 68-70 °C fokot mutat a húshőmérő.
- Ha kész, vegyük ki a sütőből, vegyük le a zöldségekről, és legalább 20-30 percig pihentessük mielőtt tálalnánk. Ez az idő pont elég lesz, hogy a közben előkészített köreteket véglegesre készítsük.
- A zöldségeket nyugodtan turmixoljuk le. Ha túl sūrū lenne, pici vörösborral dúsítsuk, forraljunk rajta egyet, és már kész is a mártás a hús mellé.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése