Az én angol konyhám - Fish pie - Fisherman's pie azaz a halas pite

A halas pite az angol konyha tradicionális étele.
Eredetileg Skóciából származik, már a rómaiak idejében is ismerték. Az idők folyamán többféleképpen, többféle fűszerrel, hozzávalóval készítették.
                                        

Napjainkban leggyakrabban tőkehalból, foltos tőkehalból, lazacból vagy lapos halból készül, általános hozzávalója még a főtt tojás a garnélarák illetve a cheddar sajt. Nevezik gyakran a "halász pitéjének" azaz "Fisherman's pie"-nak is, hiszen ugyanúgy krumplipüré kerül a teteje mint a Pásztorpitének azaz a Shepard's pie-nak.
Gyakran készítik krumplipüré helyett tésztával a tetején.

Hozzávalók:

5 dkg vaj + 1 pici a sütõtál kivajazásához
4 tojás
1 vörös hagyma apróra kockázva
5 dkg gramm liszt
600 ml tej
1 evőkanálnyi friss kapor
Fél citrom leve
350 gramm füstölt tőkehal, bőr nélkül összekockázva kb. 2 cm-es kockákra
350 gramm friss tőkehal, bőr nélkül összekockázva kb. 2 cm-es kockákra
Só, frissen őrölt bors
100 gramm cheddar sajt reszelve
( Gazdagíthatjuk brokkolival, póréhagymával, borsóval...)

                             

A tetejére:
1 kg burgonya
1 kocka vaj 
6-7 evőkanálnyi meleg tej 
50 gramm parmezán sajt 

Elkészítés:
  • Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra
  • Vajazzunk ki egy kb. 2 literes sütőformát
  • A meghámozott, felkockázott burgonyát hideg sós vízbe tegyük fel főni, forraljuk fel és főzzük 15-20 percig, amíg megpuhul. Öntsük le róla a vizet, keverjük össze a vajjal és a tejjel , fűszerezzük sóval fekete borssal, majd keverjük bele a sajtot és tegyük félre.
  • A tojásokat főzzük keményre kb. 10 perc alatt, pucoljuk le a héját és mindegyiket vágjuk négy részre.
  • Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, tegyük bele a hagymát, pirítsuk néhány percig, majd takarjuk le egy fedővel. Vegyük lejjebb a hőmérsékletet és kb. 10 percig pároljuk.  Tegyük hozzá a lisztet, pirítsuk meg, hogy világos színe maradjon, de ne legyen nyers.  Öntsük hozzá a meleg tejet, kevergessük egészen addig amíg szép egynemű mártást kapunk. Adjuk hozzá a kaprot , a citrom levét és a halat. Sózzuk, borsozzuk, néhány percig óvatosan keverjük majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a cheddart, óvatosan keverjük hozzá a tojásokat és öntsük bele az előkészített sütőtálba. 
  • Simítsuk a tetejére a burgonyapürét és kb. 30-35 percig süssük a sütõben, amíg szépen megpirul a teteje.
Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom.

    Ha valaki szeretne többet olvasni a halas pitéről, az alábbi linken talál érdekességeket:
                                  
                                              Fishermans-pie-history

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc