Az én angol konyhám - Lasagne



Lasagne

Hozzávalók:
  • 1 adag bolognai szósz
  • 1 adag fehérmártás
  • 15-20 dekagramm  reszelt sajt
  • 6 -7 lasagne tésztalap
  • kevés vaj a jénai kivajazásához

Bolognai hozzávalók:
  • 1 evőkanálnyi olívaolaj
  • 500 gr darált marhahús
  • 1 nagyobb vöröshagyma apróra kockázva
  • 2-3 fokhagymagerezd összetörve
  • 2 evőkanálnyi liszt
  • 2 konzerv aprított paradicsom 400 g
  • teáskanál cukor 
  • só, bors, olaszos fűszerkeverék

Bolognai elkészítése:
  • Melegítsünk elő egy mélyebb serpenyőt vagy egy lábast, tegyünk bele egy evőkanál olajat, fonnyasszuk, majd pirítsuk meg az apró kockára vágott hagymát.
  • Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk tovább, majd adjuk hozzá a marhahúst és fehéredésig pirítsuk ezzel is tovább.
  • Szórjuk meg liszttel, és keverjük egyenletesen el.
  • Öntsük rá a két konzerv aprított paradicsomot, tegyünk bele a cukrot, sót, borsot, olaszos fűszer keveréket. (kakukkfū, bazsalikom, oregano...)
  • Keverjük jól össze, tegyük rá a fedőt, és szépen, lassú tűzön főzzük kb. 35-40 percig.
  • Ha gazdagabban szeretnénk készíteni, tehetünk bele bacont, és sárgarépát is. Ilyenkor kezdjük az egészet lekockázott bacon pirításával, és a belõle kisült zsírra tegyük rá a hagymát. A sárgarépát a hús után tegyük bele, a paradicsommal együtt. 


Fehérmártás hozzávalók:
  • 40 gramm vaj 
  • 40 gr liszt 
  • 600 ml meleg tej 
  • só 
  • frissen őrölt fekete bors 
  • őrölt szerecsendió

Fehérmártás elkészítése
  • Olvasszuk meg a vajat, szórjuk meg a liszttel, keverjük el, és pirítsuk meg, de vigyázzunk hogy a liszt ne barnuljon meg. 
  • Öntsük rá a meleg tejet, és folyamatos keverés közben, közepes lángon sűrítsük addig, amíg egynemű sima szósz, mártás nem lesz belőle.
  • Sóval,  feketeborssal, õrölt szerecsendióval ízesíthetjük.
A lasagne összeállítása:
  • Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra 
  • Óvatosan vajazzunk van ki egy kb. 25 X 30 cm-es, legalább 6 cm mély jénait vagy sütőtálat
  • Tegyük a bolognai szósz egyharmadát a jénaitál aljára

  • Borítsuk be a fehérszósz egyharmadával
  • Szórjuk meg a sajt egyharmadával
  • Borítsuk be teljesen a lasagne lapokkal
  • Tegyünk rá újra a bolognai szószt, a fehérszószt, a sajtot majd a lasagnelapokat.
  • Ismét bolognai, majd fehér szósz és sajt következik.
  • Tegyük be az elõmelegített sütőbe, és süssük kb. 30 percig, addig amíg elkezd a sajt megolvadni , "bugyogni" a tetején és szép arany barnára sül.










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc