Az én angol konyhám - Lasagne
Hozzávalók:
- 1 adag bolognai szósz
- 1 adag fehérmártás
- 15-20 dekagramm reszelt sajt
- 6 -7 lasagne tésztalap
- kevés vaj a jénai kivajazásához
Bolognai hozzávalók:
- 1 evőkanálnyi olívaolaj
- 500 gr darált marhahús
- 1 nagyobb vöröshagyma apróra kockázva
- 2-3 fokhagymagerezd összetörve
- 2 evőkanálnyi liszt
- 2 konzerv aprított paradicsom 400 g
- 1 teáskanál cukor
- só, bors, olaszos fűszerkeverék
Bolognai elkészítése:
- Melegítsünk elő egy mélyebb serpenyőt vagy egy lábast, tegyünk bele egy evőkanál olajat, fonnyasszuk, majd pirítsuk meg az apró kockára vágott hagymát.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk tovább, majd adjuk hozzá a marhahúst és fehéredésig pirítsuk ezzel is tovább.
- Szórjuk meg liszttel, és keverjük egyenletesen el.
- Öntsük rá a két konzerv aprított paradicsomot, tegyünk bele a cukrot, sót, borsot, olaszos fűszer keveréket. (kakukkfū, bazsalikom, oregano...)
- Keverjük jól össze, tegyük rá a fedőt, és szépen, lassú tűzön főzzük kb. 35-40 percig.
- Ha gazdagabban szeretnénk készíteni, tehetünk bele bacont, és sárgarépát is. Ilyenkor kezdjük az egészet lekockázott bacon pirításával, és a belõle kisült zsírra tegyük rá a hagymát. A sárgarépát a hús után tegyük bele, a paradicsommal együtt.
Fehérmártás hozzávalók:
Fehérmártás elkészítése
- Olvasszuk meg a vajat, szórjuk meg a liszttel, keverjük el, és pirítsuk meg, de vigyázzunk hogy a liszt ne barnuljon meg.
- Öntsük rá a meleg tejet, és folyamatos keverés közben, közepes lángon sűrítsük addig, amíg egynemű sima szósz, mártás nem lesz belőle.
- Sóval, feketeborssal, õrölt szerecsendióval ízesíthetjük.
A lasagne összeállítása:
- Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra
- Óvatosan vajazzunk van ki egy kb. 25 X 30 cm-es, legalább 6 cm mély jénait vagy sütőtálat
- Tegyük a bolognai szósz egyharmadát a jénaitál aljára
- Borítsuk be a fehérszósz egyharmadával
- Szórjuk meg a sajt egyharmadával
- Borítsuk be teljesen a lasagne lapokkal
- Tegyünk rá újra a bolognai szószt, a fehérszószt, a sajtot majd a lasagnelapokat.
- Ismét bolognai, majd fehér szósz és sajt következik.
- Tegyük be az elõmelegített sütőbe, és süssük kb. 30 percig, addig amíg elkezd a sajt megolvadni , "bugyogni" a tetején és szép arany barnára sül.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése