Az én angol konyhám - Marhahúsos pite

 Marhahúsos sörös pite


Hozzávalók:

  • 900 gramm marhahús (lapocka, rostélyos...), egyforma kockákra vagdosva 
  • 30- 40 gramm liszt
  • só, frissen őrölt bors
  • 2-3 három evőkanálnyi olaj
  • 1 db nagyobb vöröshagyma apróra kockázva
  • 3 zellerszár hosszában kettévágva és kb. két - két és fél centis kockákra aprítva
  • 2 db nagyobb sárgarépa négy részre vágva hosszában és felkockázva
  • 1 üveg fél literes Guinness vagy hasonló típusú, markánsabb  barna sör
  • 200 ml marhahúsleves (elkészíthetjük két leveskockából)
  • 2 evőkanál áfonya vagy ribizlilekvár
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanálnyi friss petrezselyemzöld aprítva 
  • 2 teáskanálnyi friss rozmaring
  • A tetejére a tésztához 500 gramm boltban vásárolt kész levelestészta vagy házi pite tészta
  • 1 db felvert tojás
Elkészítés:
  •  Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra
  • Az összekockázott marhahúst szárítsuk le papírtörlőn.
  • Szórjunk meg egy nagyobb tányért liszttel, majd tegyük rá a marhahúst, szórjuk meg sóval, frissen őrölt borssal majd forgassuk bele a lisztbe.
  • Forrósítsunk fel két evőkanálnyi olajat egy szélesebb, nagyobb serpenyőben, majd amikor jól felforrósodott, tegyük bele a lisztben megforgatott marhahúst és pirítsuk át a húskockákat amíg mindegyik kap egy pici kérget mindenhol. A húst kb. három adagra süssük ki, ne tegyünk bele egyszerre túl sokat, mert lehűti a serpenyőt és a hús nem fog "kérget" kapni.
  • Vegyük ki a húst a serpenyőből és tegyük bele egy sütőben is használható főzőedénybe. 

  • Ha az összes hús bent van a sütőedényben tegyünk újra egy kevés olajat a serpenyõbe, és 2-3 perc alatt pirítsuk át rajta az apróra kockázott vöröshagymát.
  • Tegyük bele a lekockázott zellerszárat és a sárgarépát.  Keverjük át, és pirítsuk 2-3 percig együtt újra az egészet, majd öntsük az egészet a hús tetejére.
  • Keverjük át, hogy a hús elvegyüljön a zöldségekkel, majd öntsük hozzá az egész üveg sört, és a két dl marhahúslevest. Tegyük hozzá a lekvárt, a mustárt, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük át óvatosan az egészet.
  • Tegyük rá az edény tetejét, és süssük az előmelegített sütőben, 160 °C-on,  kb. két és fél óra hosszat, addig  amíg a hús szépen megpuhul. 
  • Ha a hús elég puha, vegyük ki az edényt a sütőből , kóstoljuk meg és ha esetleg szükséges, ízesítsük szükség szerint, majd hagyjuk kihűlni. 
  • Tegyük át a sütõformába, pitesütõbe.
  • Nyújtsuk ki a leveles tésztát a csomagoláson látható útmutató szerint, vágjunk belõle a sütõformánál kb. 2 cm-rel nagyobb karikát. Kenjük be a sütõforma szélét a felvert tojással, majd helyezzük a tetejére a tésztalapot. Óvatosan nyomkodjuk a tál széléhez a tésztát. A felesleget le is vághatjuk, de mi szeretjük a ropogós tésztát, így én meghagyom...
  • A maradék tésztát felhasználva díszítsük ki levelekkel, vagy ahogy szeretnénk :) A díszítõ elemeket mártsuk bele a tojásba, és így "ragasszuk" a tészta tetejére. 
  • Éles késsel vágjunk 2 X formát a tészta tetején, hogy a gõz el tudjon távozni a pitébõl.
  • A sütésre kész pitét tegyük be a 190 C fokra elõmelegített sütõbe kb. 25 - 30 percre. Ha a ragu el kezd "kibugyogni" a tálból a vágott réseken keresztül, a pite készen van, kivehetjük a sütõbõl. 
  • Pici pihentetés után tálalhatjuk. Friss kenyérrel vagy burgonyapürével kiegészítve laktató, kiadós ebéd. Mivel elõre elkészíthetõ, vendégvárónak is tökéletes. Csak a sütõbe kell berakni az utolsó fél órára.
  • Érdemes a raguból akár dupla adagot elkészíteni, a fagyasztóban jól tárolható.  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc