Az én angol konyhám - Csirkés paella



PAELLA

A paella a spanyolok nemzeti étele, amely mára meghódította az egész világot. Nevét tulajdonképpen arról a kétfülū serpenyõrõl azaz a paelláról - kapta amiben készítik.
Foto:https://www.primanet.hu

 Legfontosabb hozzávalója a rizs, a sáfrány, illetve az eredeti valenciai receptben szereplõ csirke- és nyúlhús. Számtalan fajtája létezik, a másik leggyakrabban elkészített variációban a tenger gyümölcsei találhatók. 

foto:https://www.thespruceeats.com/paella-for-two-recipe-paella-para-dos-3082842

Lényege, hogy egy nagy serpenyõben - autentikusan tehát a paellában - a rizs együtt készül el a hússal, a zöldégekkel. Az étel fedõ nélkül készül, csupán az utolsó percekben takarják le, hogy a rizs még jobban magába szívhassa magába zárhassa a hozzávalók zamatát, ízét. Jellegzetes aranysárga színét a sáfránytól kapja. 
Szeptember 20. a paella világnapja.

AZ ÉN CSIRKÉS-CHORIZOS PAELLÁM


Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 csirkemell - egyforma kockákra vágva
  • 1 nagy vöröshagyma finomra aprítva
  • 1 nagy fokhagymagerezd összezúzva
  • 140 gr chorizo - vagy gyulai kolbász lekockázva
  • 1 teáskanálnyi kurkuma
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika (lehet füstölt is)
  • 300 gr rizs
  • 850 ml csirkehús- vagy zöldségleves  (víz+2 leveskocka)
  • 200 gr zöldborsó
  • 1 citrom
  • 1 csomó friss petrezselyemzöld finomra metélve

Elkészítés:

  • Melegítsünk elő egy mélyebb, nagyobb serpenyőt, vagy ha van, a paella sütőnket.
  • Tegyük bele az egy evőkanálnyi olívaolajat és a két apróra kockázott csirkemellet. Pirítsuk magas hőfokon amíg a hús teljesen kifehéredik, de nem kell teljesen megsütnünk. Ha készen van, szedjük ki a serpenyőből és tegyük félre.
  • Vegyük lejjebb a hőmérsékletet, tegyük a serpenyőbe az apróra kockázott vagy vékonyra csíkozott vöröshagymát és pirítsuk lassan, amíg szép arany barnára pirul. Adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk tovább kb. 1 percig, majd tegyük bele a felkockázott chorizót és pirítsuk együtt a hagymával, amíg teljesen kiengedi magából az olajat.

  • Tegyük bele a fűszereket, a paprikát, a sáfrányt és a kurkumát. Ha van előre összeállított paella fűszerkeverékünk, akkor használhatjuk azt is. Pirítsuk át a fűszereket, majd tegyük rá a rizst és pirítsuk tovább kb. 2 percig. 
  • Léteznek olyan valenciai rizsfajták, amiket kimondottan paellához használnak, ezek a spanyolok szerint keményebbek, szárazabbak, így sokkal jobban magukba szívják az étel ízeit, mint az általános, ismertebb rizs típusai. Én használtam már ilyet is olyat is, ha nem kapunk éppen a boltban, nyugodtan használhatjuk a megszokottat. 
  • Ha a rizs átpirult egy picit, öntsük bele a húsleveskockából készített zöldség- vagy csirkelevest, és forraljuk fel. Tegyük vissza bele a csirkehúst, és kb. 20 percig lassan forraljuk tovább, óvatosan meg-megkeverve, átmozgatva, addig amíg a rizs majdnem készre párolódik, fel nem szívja a folyadékot.
  • Adjuk hozzá borsót, majd óvatosan forgassuk át, és további kb. 5 percig pároljuk lassú tűzön egészen addig amíg a rizs teljesen készre párolódik.  Ez alatt az idõ alatt takarjuk le vagy egy fedõvel, vagy fóliával. Ha készen van, zárjuk el a gázt, és hagyjuk még letakarva legalább 5-10 percig. Végül kóstoljuk meg, fűszerezzük tovább ha szükségesnek tartjuk és már tálalhatjuk is friss citrommal és aprított petrezselyemmel a tetején.

Ha olvasnál néhány érdekességet az étellel kapcsolatban ide kattints.

Ha kíváncsi vagy az igazi paella rizsre azaz a Calasparrára itt találsz róla több érdekességet. 

A világ legnagyobb paellája Madridban készült 2001-ben és természetesen a Guinnes Világrekordok közé is bekerült.
110 000 ember fogyasztotta el a 80 szakács által készített ételt.

Foto:https://galbis.com/record-guiness

A hozzávalók voltak: 
  • 6.000 kg rizs
  • 5.500 kg zöldség
  • 12.500 kg hús
  • 1.100 liter olaj
  • 195 kg só
  • 28 kg fűszer
  • 1 kg sáfrány
  • 15.000 liter víz
  • és 30.000 kg tűzifa
Foto: https://galbis.com/record-guiness

Itt találsz több érdekes képeket az eseményrõl.














Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagyi lettem Angliában - Márton nap

Az én angol konyhám - Szilvás morzsás süti

Az én angol konyhám - Olaszos húsgombóc